Amatőr Novellák Tőlünk Neked

2011. május 12., csütörtök

Nana: Hinni akarom

Menjenek már el! Csak menjenek el! - gondolom miközben a porban fekszem a földön. Mindig ez van. Megint újra és újra minden nap megaláznak, lelöknek a földre.
- Maradj is ott! - ordította felém az egyik srác miközben szaladt el. Az arcomhoz nyúltam. Felrepedt az ajkam. Törökülésbe tornásztam magam, akármennyire is fájtak a végtagjaim. Mindenhol tele voltam kék-zöld foltokkal, friss és régebbi sebekkel, amik mindig a megszégyenítésemre emlékeztettek engem. Arra, hogy mennyire kegyetlenül bánnak velem a felsőbb évesek. Benyúltam a zsebembe egy papírzsepiért. Letöröltem vele az arcomról a sarat, vigyázva, nehogy belekenjem a sebeimbe. Megint elfutottak. Tudják, hogy ugye tudnám, merném őket bántani, vagy visszaütni. A menekülésük oka csak egy tanár lehetett. Feltápászkodtam a földről és sántikálva elindultam haza. Nem akarom, hogy bármelyik tanár nekiálljon kérdezősködni.
A vörös napkorong a házak mögött készült lenyugodni. Éreztem ahogy pár könycsepp legördült az arcomról. Alig vártam, hogy hazaérjek, a biztonságot jelentő házamba.
Visszagondoltam a napra. Majd a tegnapira. Mindegyik kísértetiesen hasonlított egymásra. Ugyanazzal kezdődött és végződött. A reggel fájdalmasan indult, a szörnyű tudatal, hogy mi vár megint rám. Egy új nap. Hiába próbáltam benne hinni, hogy egy új nappal mindent újra lehet kezdeni, de valahogy a meszokás mindig győzedelmeskedett felettem. Az osztályomban nem szólnak hozzám. Félnek, hogy ők is bajba keveredhetnek. Úgy kikerülnek, mint egy leprást. Az udvaron, a folyosón, a termekben szigorú, lenéző pillantások követnek.
Előhalásztam a kulcsom a táskámból és lassan a zárba csúsztattam. Elforgattam, majd hallottam a kattanást. Benyitottam a házba, és a szobám felé vettem az irányt.
Minden nap tanítási idő után megtalálnak a felsőbbévesek egy csoportja. Még a nevét se tudom mindegyiknek. Belém kötnek. Mikor először találtak meg ezzel, még visszaszoltam, de most már nem merek. Elveszik a pénzem ami éppen akkor nálam van és kegyetlenül megvernek. Rosszabb esetben valami segédeszközt is használnak. Egy botot, mondjuk. A végén mindig a porban végzem.
Benyitottam a szobámba, és elégedetten tapasztaltam, hogy még senki sincs itthon. Amíg a szüleim hazaérnek lesz időm lemosakodni, eltüntetni a sebeimet és lefeküdni, hogy még csak ne is kérdezősködjenek. Nem akarom elmondani nekik ezeket a dolgokat.
Ledobom a táskám az asztalra és szótlanul továbbmegyek egy képhez ami a polcon áll. Már lassan 5 éve ott áll, azon a helyen. A szomorúság egy hullámban tör rám, elborítja az egész testem. A kétségbe esés kettéhasítja a szívem amint a fotót szemlélem. Miért? - kérdezem magamtól.
A fotón én vagyok a világ legjobb barátjával. Ő volt az egyetlen barátom és nagyon szerettem. A sors valamiért mégis elvette tőlem. Ahogy végigsimítom a keretet aznap már harmadjára kibuggyannak a könnyeim. A csendes sírás lassan zokogásba megy át. Mint minden nap. A kezeimbe temetem az arcom, és lerogyok a padlóra. Remeg a vállam a kétségbeeséstől és a kifogyhatatlan könnyektől. Megpróbálok másra gondolni, és amikor kellőképen lenyugszom átmegyek a fürdőszobába, hogy egy fürdőt csináljak magamnak. A könnyek még mindig folnyak a szememből, és néha el is homályosítják körülöttem a világot, de én már megtanultam ezen a fátyolon keresztül látni. Leveszem a ruháimat és egy kupacba halmozot őket a padlón. Ahogy beülök a kádba néhol a víz, mintha le akarná égetni a bőrömet. Előveszem a szappan, előre rettegve, mennyire fogja csípni a sebeimet. Nekiállok leszedni magamról a mocskot. És megpróbálok hinni benne, mint minden este, hogy ezzel a fürdéssel leszedhetem magamról a nap terheit. Mindent ami ma rámragadt. Minden undok és kegyetlen jelőt amivel illettek, a fájdalmat a lelkemről, a megpróbáltatásokat. És már csak remélem, hogy mindez le is jön. A homok ami rajtam volt, majdnem feketére színezte a vízet. Kiszállok a kádból és megtörlöm magam, ledörzsölve a bántásokat, az állandó terror fájdalmait. Éppen sikerült befeküdnöm az ágbya, amikor hallottam, hogy a zár kattan. Anyáék megjöttek. Szorosan összezárom a szemem, nehogy azt hidjék, hogy ébren vagyok. Hallom ahogy beszélgetnek. Lassan kinyílik az ajtóm, és ezzel együtt egy kis fénnyaláb beszabadult a szobámba. Amilyen gyorsna jött olyan gyorsan el is ment. Hallottam az anyukám hanját amint megjegyzi apának, hogy megint milyen korán feküdtem le "biztos nagyon fáradt lehet. Egy ideje nem is találkoztunk, mindig elkerüljük egymást. Mindig alszik amikor látom."
Fáj miatta a szívem. Legszívesebben kirohannék, és mondanám, hogy nem alszom, itt vagyok! De nem tehetem. Nem bírnám ki, hogy ne mondjam el mi történik az iskolában, Tudom, hogy mérhetetlen nagy fájdalmat okoznék nekik. De közben rettentően hiányoznak. A fejemre húzom a takarót és megint zokogásba török ki. Belefájdul az összes sebem. Próbálok elaludni, hogy holnap reggel megint hihessem, megpróbáljak hinni benne, hogy holnap mindent újra kezdhetek!

2011. május 2., hétfő

Nana: A Hazugság álarca

Élettelenül hanyatlok a sarokba. Egy ugyanolyan nap, meg ugyanolyan éjszaka, egy ugyanolyan pillanat. A dolgok körforgása állandó. Ez vagyok én, egy bábu, kit mindenki ide-oda rángathat. Nincs mesterkélt maszkom, ami eltakarja a valódi érzelmeimet. Nem fogom neked azt mondani, hogy szeretlek, ha nem gondolom is úgy. Ha nem is szeretlek akkor inkább meg se szólalok, de nem mondok neked olyat ami ne lenne igaz. De megint, újra és újra megtörténik. Én őszinte vagyok, viszont a többi mind felveszi az otromba maszkját és magamutogatóan billeg át mindenkin, tapossa az emberek a sárba, alattomos hazugságaival. És engem madzagon rángatnak ide-oda. Dobálnak egyik embertől a másikig. Nem törődnek vele, hogy éppen mim fáj. Ha azt akarják akkor egy ürügy vagyok, ha pedig azt, akkor egy kis unalomüző, esetleg gúny tárgya. De sosem az akit komolyan vesznek, esetleg úgy gondolnak rám, mint egy érző lényre. Soha. Pislognak rám és egymásra a lehetetlenségig eltorzított álarcaik mögül. Harsányan nevetnek rajtam, esetleg egymáson. Ujjal mutogatnak, és galádul összesúgnak legjobb barátjuk háta mögött. Fáradhatatlanul szövik a hazugságok hálóját, és mindenkit befertőznek vele. Makacsul tartják magukat az igazukhoz. És majd ha otthon vannak, leveszik az álarcot és meglátják a tükörben a rusnya arcukat. Nézik egy darabig, és mit sem törődve vele, ráfogják a tükörre, hogy hazudik. Egyszerűen nem képesek szembe nézni magukkal, az igazi lényükkel, azzal, hogy mivé váltak, milyen megátalkodott, hazugságok mögé bújó formálatlan emberek lettek. Rá fogják a gyengékre a saját hibájukat. Minket, eltorzulatlan bábukat hibáztatnak a saját hibáik miatt.
Vagy hazudnak lényüknek és elhitetik magukkal, hogy ők ilyenek. Abban a maszkban alszanak, reggel este, abban vannak. És sokan elhiszik, sokan nem, hogy az az ember tényleg ilyen. Itt vagyuk mi, dobálható, irányítható bábuk, látjuk a maszk alatt tartozkodó ocsmányságot, de nem szólunk, nem szólhatunk közbe. Túl kevés a lázadó és túl sok a mások mögé bújó személytelen alak. Az őszinteséget elutasítanák, egy legyintéssel, ha valaki még is erősködne esetleg még kényszerzubbonyba is képesek lennének bújtatni. Mind ezt az igazságért. Az igazságért amit lassan elfelejtenek. Elfelejtik kik is ők valójában, honnan jöttek, miért vannak itt. Elfelejtik, honnan kezdték ezt az egész hitvány életet. Lesajnálóan néznek azokra akik még nem járnak olyan magasan a hazugságok szintjén, mint ők, és minket bábukat. És megint ugyanaz. Játszadoznak velem. Egy hosszú, meggyőző, jelentőségteljes pillantás a maszk alól, és máris meggyőztek. Ígérnek minden jót, amit csak kívánok. Mikor eljönne a pillanat, hogy ezeket be is váltsák, egyszerűen hátatfordítanak, eldobják a bizalmas stílust és közlik veled, hogy ez nem igaz. Hazugság! "Azt mondtam volna, hogy szeretlek? Nem gondoltam komolyan... bocs..." És akkor már késő bánat. Vergődhetnék, csúszhatnék a porban sírva, sikítva. De minek? Újra, meg újra el fogják velem, velünk játszani. Így inkább nevetek. A távolba nézek, és nevetek. Nevetek azon, hogy milyenek. Nevetek, hogy meddig fajultak a dolgok, mennyit változtak. Nevetek a szerencsétlenségükön. Nevetek, azon, hogy elvesztek. Elvesztek mert már nem tudják mi az igaz, kinek hihetnek. Nevetek a semmin. Ilyenkor lehet érezni, mintha a két szó jelentést cserélt volna. Igazság, Hazugság. Melyik melyik? Honnan tudhatnám, hogy éppen melyik jelenti az igazat? Éppen ezért, nem bízom már meg senkiben. Olyan jól viselik álarcukat, nem lehet tudni, igaz-e amit látok. Nem hiszek senkinek és semminek. Nem hiszek a hivatalos külsőnek, a hivatalos beszédnek. Nem hiszek a kedves, aranyos embereknek. Nem hiszek a  szent életet élő jóknak. Tettetik a jóságukat, de a hazugság ott bujkál bennük. Nem! Ők maguk a hazugság! És én inkább nézem az álarcukat, minthgy levegyék azt és azt nézzem ami alatta van. Lehet, hogy jobb is így. Maszkokkal. Ha mindenki levenné, lehet kiderülne, hogy akik engem körbevesznek és én szeretem őket, azokon is maszk volt. Levennék, és eldobnák a hazugságot, lehet kiderülne milyenek is igazából. Kiderülne, hogy milyen embereket szerettem évekig, miket hazudtak nekem. Milyen gerinctelen alakok. Lehet teljesen elundorodnék tőlük. És egyedül maradnék. Egyes egyedül. Még nemtudom melyik a jobb. Hazugságban élni, vagy tudni az igazat. Lehet, hogy jobb így ha rángatnak... Dobálnak ide oda, és hazudnak, a saját érdekükben, esetleg mások miatt. Gyerünk! Ne kíméljetek! Dobáljatok, hazudjatok! Nem akarom tudni, hogy kik is vagytok valójában! Élettelenül hanyatlok a sarokba. Egy ugyanolyan nap, meg ugyanolyan éjszaka, egy ugyanolyan pillanat. A dolgok körforgása állandó...

Hizaki: Gyors süllyedés

"Is it safe to say
You made a mistake
In the perfect way
Cross your fingers now
If you choose that lane
You'll lose yourself."

Megadtam.Megadtam mindent neked.Amivel tartozom,és olyasmit is,amivel nem.Hallasz engem....?Nehéz a helyes utat választani;ha hibázol,elveszíted önmagad...én szóltam.Most pedig elmerülsz....egyre,egyre mélyebbre.Én szóltam előre....

"My friend, this is my testament
If only you know
I raise my glass this time
In victory.
It's not like we didn't tell you
Face it now, face the truth
We've all got our own problems
Face it now, face the truth."

Hát nem megmondtuk?Szemtől szembe.Megpróbáltunk lebeszélni róla...mi megpróbáltuk...!A Te hibád,hogy nem hallgattál ránk.A Te hibád...a Te bűnöd.Hát merülj el....merülj el.
Nézz szembe az igazsággal.Senki vagy,ne áltasd magad.Csak egy a millióból.Ugyanolyan mint a többiek....mire számítottál?Mondd,mire....?Most szembe kell nézned tetteiddel.
Hallasz engem?Képes vagy még meghallani...?
"Who's gonna catch you when there is no one left?"
Pontosan.Ki maradt még?Ki?Mondd csak,ki fog elkapni,a karjába zárni,édes szavakkal álomba ringatni,vígasztalni,amikor majd kétségbeesetten kiabálsz?Ki maradt neked,hogy ezt megtegye?...Mit képzeltél,amikor....?

"You're falling fast...."
"Why change,
Like we can try to beat
The words that you drew
If you only knew
Re-shaping value"

Folytatás.Folytassuk!Legyen ahogy akarod...legyen!Ha majd a padlón vergődsz,és a port nyeled,talán belátod...belátod,hogy nem volt igazad!Most pedig imádkozz....!Mert mást már amúgy sem tehetsz.
Minek megváltozni?Igazad van.Minek változz meg te,már úgysem kellesz...nem kellesz senkinek!

"Are you better than the best
Nothing to confess
But all your perfections
Better take a step in another direction
My friend, this is the truth."

Azt hitted,te más vagy?Különleges?Különb,magasabb rendűbb,mint mi?Tévedtél...tévedtél,kedves barátom.Minden számításod,minden spekulációd téves volt....most pedig,süllyedj,süllyedj,a kiérdemelt helyedre!

"You threw your life away
And all this time
It never meant a thing
If you say it you mean it
If you say it you better really mean it."

Áltattál szép szavakkal,a fülembe suttogtál,hazudoztál.Talán hittem neked,talán nem...Már magam sem tudom.Magam sem tudom.
Azt ígérted,lehozod nekem a csillagokat az égről,lehozod nekem őket...hazudtál.Át kellett volna látnom rajtad.
Most itt fetrengsz,térdepelsz,zokogsz előttem,remélyveszettül,és könyörögsz,nyüszítesz a segítségemért...eljátszottad a bizalmam.Süllyedj,süllyedj csak abban a feneketlen mocsorában,amit saját magad teremtettél.

"Is it safe to say...
You made a mistake!
In the perfect way,
In the perfect way!
Cross your fingers now;
If you choose that lane,
You'll lose yourself!"

Becsaptad magad.Áltattod végig...az alkohol tette ezt veled.Onnantól nem volt megállás,csak zuhantál,zuhantál...mi pedig hiába nyúltunk utánad;nem hallottad meg hangunkat a sötétben...nem hallottad meg.
Egyszerű mondani...
Hibát követtél el!
A helyes úton,
A helyes úton...
Tedd most össze hát kezed,
Vagy kulcsold össze ujjaid a hátad mögött;
Ha ezt az utat választod,
El fogod veszíteni önmagad....


/Írói megjegyzés:Hallgassátok közben a dalt (Eyes Set To Kill-Falling Fast),könyebb átérezni az iromány hangulatát.Remélem elnyerni majd a Tisztelt Nagyérdemű tetszését./