Amatőr Novellák Tőlünk Neked

2011. március 19., szombat

Nana: 42 (igaz történet alapján)

2009. nyár

-        - Szia, Adri! Jó éjt!
-        - Hello! – köszöntem el barátnőmtől. Az egész napot nála töltöttem, most meg már esteledik. Ideje is volt hazamennem. Végig sétáltam az utcán, be a házunkba. Szinte még mindig mosolyogtam, annyit nevettünk barátnőmmel. Egy szóval jó kedvem volt. Mint minden normális tininek, első utam a számítógép volt. Rögtön felmentem msn-re. Azt hiszem ez várható volt. Sokan voltak fent. Az este a legnépszerűbb napszak az msn-ezésre. Robival is váltottam pár szót. A bandájukról kezdtünk beszélgetni. Igen, a bátyámnak van egy bandája. Persze, nem rosszak. De szerintem játszhatnának jobban is. Nem ez a megfelelő stílus nekik. Persze ezt közöltem Robival is. Nagyon berágott rám.
42 üzenete:
* annyira szánalmas vagy -.- nem hiszem el h mindenbe bele kell szólnod

Ezt így közölte velem. Még, hogy én szánalmas! Nem az én hibám, ha ők játszanak rossz zenei stílust… Annyira összevesztünk akkor, nyáron.

42 üzenete:
*cső…42
Adri üzenete:
*milyen 42?
42 üzenete:
*egy szám ami kísérteni fog

Mi ez a baromság? Hogy egy szám kísértsen? Na ne röhögtessen!

Adri üzenete:
*engem? Ugyan, soha… hagyjál már ez hülyeség
42 üzenete:
*nem hülyeség… nah szia a 42 legyen veled
Adri üzenete:
*szia -.-

Mi volt ez a baromság a 42-vel? Ugyan már, hülyeség, hogy egy szám kísértsen -
 Gondoltam akkor. Nem is tudtam, hogy ez a balhé meg Robi beceneve, a 42 mennyire fog zavarni….


2009. tél
A hó még nem esett le, de elég hideg volt. A veszekedésünk Robival a múltba veszett, de azért még néha eszembe jutott. Még most sem voltunk száz százalékig kibékülve. Az utcán szél söpört végig. Eszembe jutott, hogy meg kéne nézni mennyi az idő. Kezdett esteledni. Ránéztem a telefonomra, 16:42. Leeresztettem, de gyorsan ötlött a fejembe a beismerés. Hogy micsoda? 42? Az nem lehet. Újra megnéztem. Még mindig, 16:42. Kifújtam a levegőt. Ez csupán puszta véletlen. Sikerült is megnyugtatnom magam mikor egy kocsi hangját hallottam magam mögül. Gyorsan lebotorkáltam az út egyik oldalára. Az autó elsuhant mellettem, utána néztem. Rendszáma: 642. Megijedtem. Lehet, hogy Robinak igaza volt? Ugyan már. Lehet, hogy most már jobban hittem abban amit mondott, de azért maradtam annál az álláspontnál, hogy ez hülyeség. Ez az egész, hogy egy szám kísértsen… Gyorsan bevágódtam a házunkba. A melegtől kipirosodott az arcom. Gyorsan lehámoztam magamról a felesleges kabátokat. Anya a vacsorát készítette, a bátyám a tv-t nézte. Felrohantam a lépcsőn, és elrendeztem magamban a dolgokat a 42-essel. Megint sikerült hinnem benne, hogy amit Robi mondott az csak üres fenyegetés volt. Semmi valóságos alapja nincsen. Már hittem is benne, elhittem mind azt, amit gondoltam. Tiszta nyugalommal ültem le a számítógép elé. Nagy csapás ért, amikor megláttam az üzeneteim számát. 42 üzenete érkezett. Na nem. Úgy söpört végig rajtam a félelem, mint odakint a szél az utcán.
Utána mindenhol ezt láttam. A reklámokban, utcán, mindenhol. Ha ránéztem az órára, biztos, hogy 42 volt. Ha kiléptem az utcára, egy buszon vagy kocsin biztos ott volt. Nem telt el úgy egy nap, hogy ne láttam volna valahol. Ha sétáltam egy bevásárló központban, elmentem a sütis pult előtt, akkor a tortán számokból 42 volt kirakva, ha elmentem egy bolt előtt –42% volt az árura. Suliban a tankönyvet 42. oldalon kellett kinyitni. Nem is beszélve a matematika óráról. Amikor a számokban benne volt a 42, az volt az eredmény. Ráadásul, amikor az iskolában bejelentették az orvosi vizsgálatot. Ahol megnézik a magasságunkat, súlyunkat, hogy romlott-e a szemünk. Szinte már meg se lepődtem, a látásvizsgálathoz használt táblán a 42-es van legfelül. Amikor megbetegedtem és a lázam mértük. Csak betegebb lettem, amikor megláttam, hogy a hőmérő 42 celsius fokig van számozva. Szerencsére a lázam nem érte el azt a számot. Mát nem tudtam magamnak bemagyarázni, hogy ez az egész hülyeség. Hiába mondogattam magamnak, egyre több helyen láttam. Akaratlanul is olyanokat tudtam meg, hogy Mexikóban a Nap legszentebb templomához 42 lépcső vezet fel. Néztem a filmeket. Megnéztem a Ghost-ot. Amikor a srác a szilárd tárgyak mozgatását tanulja, a táblán persze, hogy a 42-es szerepel. A szám még a doboz című filmben is ott van! Komolyan az őrület határán voltam.


2011. tavasz

Kibékültem Robival, már rég. A 42 még mindig mindenhol ott van. Megbékéltem már ezzel a kegyetlen számmal. Az összes barátom tudja, hogy milyen érzelmeket táplálok iránta. Az idő még mindig 42 perc. A tankönyv oldala még mindig 42. De persze már inkább szólok a mellettem legközelebb lévő havernak és együtt nevetünk rajta egy jót. Mindig szólnak nekem, ha magamtól nem venném észre, hogy 42 van. Igen, az igazi barátaim mindig szólnak, nehogy akár egy pillanatra elfelejtsem. J Ráadásul egyik barátnőmet a 23-as kísérti. Így nem mulasztjuk el az alkalmat, hogy szóljunk egymásnak, ha bármelyik számba belebotlunk. A legjobb mégis az amikor az idő 23:42. Kettő gyilkos szám…

2011. március 13., vasárnap

Hizaki: 1939-1945

1939.

"Ősz van és peregnek
A sárgult levelek
Meghalt a földön az
Emberi szeretet."
Héderváry Erzsébet céltalanul bolyongott Budapest utcáin.Az egykor fényűző város,pompával,ragyogással és emberekkel tömve most kihalt és magányos volt.Így volt ez mindenhol.Erzsébet szomorú szemei a kihalt kirakatok üvegeit pásztázta,már nem is számolva az eladó feliratú táblákat vagy fasiszta szövegeket.A macskakövek végtelenül mocskosak voltak.A lehullott faleveleket nem takarították el.Az emberek elrejtőztek házaikban,és az összehúzott függönyök mögül csak néhányan mertek kikukucskálni az élettelen fővárosra.Az az ostoba háború.Az ostoba törvények.Az ostoba kormány.Megfélemlített,remegő emberek.
"Bánatos könnyekkel
Zokog az őszi szél
Szívem már új tavaszt
Nem vár és nem remél."
Az elkülönített városrészben szorongtak az emberek.Különös módon a városnak ebben a részében látszott még egyedül az élet.Az sanyarú sorsú embereknek,akiket azért vetett ki magából a társadalom,mert azt mondták nekik,minden órában imádkoztak.Megpróbáltak nem gondolni az őket váró további megmérettetésekre,de ez nem volt könnyű.Néha valaki meg-megállt és sóhajtva tekintett a szürke égboltra,mintha attól válna választ,reményt,segítséget.Gyerekek szaladgáltak,sürgölődtek anyjuk,apjuk körül.Arcukon gondatlan nevetés látszott.Ostoba eszmék,melyek derékba törnek sok millió ártatlan életet.

"Hiába sírok és
Hiába szenvedek
Szívtelen rosszak és
Kapzsik az emberek"

Erzsébet lassan beleunt a céltalan bolyongásba.Sötét gondolatokkal haladt visszafelé az úton,amikor megakadt a szeme egy kisgyermeken.Az apró kislány piros kabátban,mellén a sárga csillaggal, egy kosárból gyufát,dohányárút kínált.Egy ember nekiment az apró teremtésnek,talán szándékosan.A kislány a kemény kőre esett,a kosarából a dohány szanaszét szóródott.Senki nem segített neki.Erzsébet arcán könnycsepp
folyt végig.

"Meghalt a szeretet."
"Vége a világnak
Vége a reménynek
Városok pusztulnak
Srapnelek zenélnek."

1945
Erzsébet kisírt szemekkel állt az ablak előtt.A Duna vize zavaros volt,szinte fekete.A lerombolt hidak maradványai szomorú emlékét őrizték az ostromnak.A két városrész között megszűnt az átjárás,de az emberek még napokig nem is merészkedtek ki a lakások pincéiben kialakított bunkerekből.Pedig véget ért a háború.Többé nem kell éjszaka elsötétíteni az ablakokat,nem riasztja fel az embereket álmukból a bombariadó.Az élet szinte mégis mintha eltűnt volna.

"Emberek vérétől
Piros a tarka rét.
Halottak fekszenek az
Úton szerteszét."

Magyarország szívéből eltűnt minden érzelem.Már túl sokat sírt.Mint lélek nélküli test,bolyongott fővárosa utcáin.Mintha alva járt volna,mintha egy szörnyű rémálmot látott volna,egy olyan világról,ahol mindent elvettek tőle,és teljesen egyedül maradt.Cserbenhagyták.Ludwigról semmi hír.Gilbert meghalt.Feliks kórházban van.Roderich pedig túl gyáva ahhoz,hogy meglátogassa.Erzsébet egyedül maradt.Nincs remény.
A várost lakó emberek is megváltoztak.Mintha megérezték volna szeretett hazájuk reményveszettségét és a helyzet súlyosságát.Budapest minden sarkán tankok állomásoztak,és idegen katonák tivornyáztak.Kegyetlenség.Emberek,éhező emberek,nyomorgó,szegény,halott emberek hevertek úton-útszélen.A rothadás szaga mindent betöltött.Élelem nem volt,a túlélőkkel pedig kegyetlenül bántak.

"Még egyszer elmondom
Csendben az imámat:
"Uram, az emberek
gyarlók és hibáznak…"."

Ó,bárcsak,bárcsak ne tört volna ki ez az ostoba háború!Bárcsak észhez tértek volna az emberek;és minden más lett volna.De nem.Magyarország veszített.A történelmet pedig a győztesek írják.Erzsébetre és népére nehéz idők vártak.Egy újabb válság.Újabb pusztulás.Újabb háború.Lázongások.Elnyomás.De ha már minden elveszett,miért,ó miért nem szakad le az ég,miért nem most el mindent az eső,a pusztítás?Miért nem lehet már vége?Miért nem ér véget a szenvedés...?Ez lenne a büntetés?A büntetés,amiért a kicsik megelégelték sorsukat,és változást akartak?Talán túl vakmerőek voltak...ábrándban hittek.A nagyon pedig kegyetlenül eltaposták őket.Megint.És megint.Nincs tovább.Már vége.

"Vége a világnak!"

(Seress Rezső-Vége a világnak)
Az oroszlán, a krokodil és a béka ülnek a folyóparton.
Oroszlán: Csináljunk bulit!
Béka: Igeeen! Lesz bulii!
Krokodil: Hozok kaját!
Béka: Yess! Lesz bulii, lesz kajaaa!
Oroszlán: Hozok piát!
Béka: Micsoda partii! Lesz kajaa! Lesz piaa!
Krokodil: Hozok nőket!
Béka: Oké! Lesz buli, lesz kaja, lesz pia és nők!
Oroszlán: Ezt a zöld kis bunkót meg itt hagyjuk!
Béka: És nem jön a krokodil!

2011. március 12., szombat

Bektas Ibrahim: Csatám

Üvölt bennem valami, ami lelketlen,
egy szörnyfajzat befészkelt lelkembe.
Bánt, sír, dühöng, hogy megtegyem,
parancsát számtalanszor megszegem.

Mit tegyek, ha veszítek egyszer,
és belőlem lesz a gyilkos fegyver?
Az nem lehet, ezt nem engedem,
nem veszthetek, megtartom emberségem.

Ha egyszer kiszabadul, mindennek vége,
elszáll a szívem felhőtlen békessége.
Most még be van zárva, lelkem kamrájába,
ő nem hajthat a gonosznak igájába.

Nana: Isten küldötte (A farkas)

Lassan itt a nyár. A tavasz gyorsan köszöntötte az új évet. Hozta a szokásos formáját. Minden virágba borult, nem kellett nagykabát, elég volt egy pulcsi a rövid ujjú póló fölé. Az iskolában a padokban az összes diák morgolódott, hogy ilyen szép időben a egy tanteremben ülnek. Adrienn is egy padban ült és élettelenül bámult ki az ablakon. 15 évesen nem vágyott annyira haza, mint társai. Tudta, ha hazamegy biztos letolják valami miatt. A csengő hangos berregéssel szólalt meg, betöltve a termeket, folyosókat. Az összes gyerek, 6 évestől a 15 évesig, mind olyan gyorsan söpörte be a táskájába a tankönyveit amilyen gyorsan csak lehetett. Adrienn mégis húzta az időt. Nem akart haza érni soha. Péntek volt, a diákoknak a tökéletes nap, főleg ilyen jó időben. Adri összepakolta a cuccát, és amilyen lassan csak tudott kivánszorgott a suliból. A hazaútban azt szerette a leginkább, hogy egy erdőszéli házban lakott, és az erdei utak szépek és titokzatosak tudtak lenni az év minden szakában. Szerette a nyarat, meleg volt, és rövid ujjú, vagy akár ujjatlan pólóban sétálni egy erdőben a zöld levelek között, ahová a város forgataga nem jut el, varázslatos érzés. Szerette az őszt, a barna, sárga levelek, befedték a barna, vagy a fűtől zöld földet, és költői hangulatot csempészett a fák közé. Szerette a telet, olyankor minden fehér volt, tele volt hóval, ami egyszerűen melengette a szívét a hideg ellenére is. Szerette a tavaszt, számára ez az újrakezdést szimbolizálta. Az ősszel lehullott levelek és virágok helyére újakat varázsolt ez az évszak. Az út megint, mint szokott gyönyörű volt. Elgondolkodtatta, mint mindig. Gondolatai az iskola, társai körül forogtak. Mindig is furcsa lánynak tartották, de nem annyira, hogy legalább egy-két barátja ne lenne. Voltak barátai és viszonylag jó jegyei. Az élete tökéletes is lehetett volna, ha otthon nem mindig a földi pokol fogadja. Anyjától vagy apjától mindig nagy leszidásra számíthatott. Néha előfordult, hogy jól kijöttek, de mindig jött egy olyan téma, gondolat, ami veszekedésbe torkollott. Adrienn ilyenkor egy ideig csendesen tűrte a sérelmeket, mikor olyanokat mondtak, amiket már nem viselt el akkor kiállt magáért. Már rájött, utána mindig rájött, hogy ez hiba volt. Csöndesen kéne bírnia, így biztos hamarabb abbahagynák. Adrienn csiripelést hallott. Behunyta a szemét, nekidőlt az egyik fának és sóhajtott egyet. Szerette a természet zajait. A madár csicsergést, a fák között fújó szelet, az eső kopogását a tetőablakokon, faleveleken. Nagy állatbarátként rögtön előkapta a táskájából a fényképezőgépét, hiszen tudta, a madár itt van nem messze. Ledobta a táskáját a földre és amilyen halkan csak tudott a madár közelébe lopakodott. A szeme elé emelte a gépet, ráfókuszált a modelljére, mikor neszt hallott. Gyorsan vette el a szeme elől a gépet és körbenézett. Nem látott semmit. Csinált egy hátraarcot, és egy farkassal találta szembe magát. Sikoltásra nyitotta a száját, de egy hang sem jött ki a torkán.  Segítség! – gondolta. Hátrált pár lépést mikor a fának ütközött. A farkas a nagy fekete szemeivel szemlélte, majd hátat fordított neki és elügetett. Még lehetett hallani a vonítását. Adrienn először találkozott farkassal, és sietett haza, hogy többször ne is kelljen. Szinte futott a kis faházig. Lenyomta a kilincset és nagy hévvel beesett a konyhába, ahol az anyja egy széken ülve keresztbe tett lábbal, keresztbe font kezekkel várt rá.
-         Megint késtél! – szegezte Adriennre a szigorú tekintetét.
-         Sajnálom! – jött a válasz. A lány nem számított nagy letolásra, így belekezdett a történetébe egy farkassal. – Anya! Képzeld, láttam ma egy farkast az erdőben hazafelé.
-         Na ne nevettess! Nem kéne mindig ilyen meséket kitalálnod, ha késel! Sietnél inkább haza gyorsabban, több időd lenne tanulni. Nem lennének ilyen rossz jegyeid történelemből és kémiából!
-         De anya! Én tényleg láttam! – mondta Adrienn picit mérgesen. Anyja sosem akart neki hinni. Ha rossz jegyet hozott az volt a baj, ha meg jó jegyet, ötöst találtak az ellenőrzőjében rögtön ráfogták, hogy csalt, és saját kénye kedve szerint firkantotta be a jegyet.
-         Na persze! – ennyi volt rá a válasz. Anya felkelt az asztal mellől és a kályhához ment. A kis házikóban még régimódi volt a sütés-főzés. Tüzet kellett hozzá gyújtani, aminek következményében nyáron meg lehetett sülni. Adrienn rögtön ment az ablakhoz, hogy kinyissa. Anyja rögtön félrelökte egy enyhe mozdulattal a lányát.
-         Na persze. Nyisd is ki az ablakot! Annyira jó idő azért még nincsen! A bogarak is berepülnek. – Anya határozott mozdulattal csukta be az ablakot. – Jut eszembe. Főzelék lesz vacsorára.
-         Én azt nem szeretem. – mondta durcásan Adrienn, de rögtön meg is bánta.
-         Még, hogy nem szereted, pedig jót tenne neked! Nem kéne ilyen finnyásnak lenned! – Adrienn látta, hogy ez után nem kéne az anyja orra alá dörgölni, hogy 2-est kapott matekból. Csöndben próbált kicsenni egy csokit a szekrényből és elosonni a szobájába. Már kinyitotta a szekrény ajtaját és anyja oda se nézve becsapta azt.
-         Na ki vele. Mit nem mondasz el nekem? Milyen rossz jegyet kaptál már megint? – Megint? Adrienn agyában megragadt ez a szó. Mi az, hogy megint? Az utóbbi időben a legrosszabb jegy amit hozott egy 4-es volt.
-         Tulajdonképpen nem is olyan rossz… Csak egy 2-es…
-         Egy 2-es??! – ordította el magát az anyja.- Egy 2-es és ezt el sem akartad mondani? Hát ez szép, kisasszony! És ezek után még azt várod tőlem, hogy büszke legyek rád?
-         De nem tehetek róla, hogy nem értettem meg az anyagot! – emelte fel a hangját Adrienn.
-         Megkérdezhetted volna bármelyikünket! – rivallt rá anya. – Na most akkor takarodj a szobádba! Tanulj, és vacsoráig ne is lássalak! – Adriennt nem kellett bíztatni. Már magától is ment volna a szobájába. El a lépcső mellett, be az ajtón. Ilyenkor örült, hogy a szobája messze van a konyhától és a szülei szobájától. Dühösen csapta magára az ajtót, és mivel a házban máris kezdett meleg lenni a sütő miatt, kinyitotta a nagy üvegajtókat a szobájában, amik kivezettek a teraszra. Hallotta anyja szipogását, még ennyi falon keresztül is. Utálta ezt hallani. Ledobta a táskáját az íróasztala mellé és gyorsan kikereste belőle a telefonját majd a fehér fülhallgatót is a polcokról. Összedugta a kettőt és a fülébe tette a fülhallgatókat, a maximumra csavarta a hangerőt. Ilyenkor jól esett neki, még akkor is, ha tudta, hogy ez nem tesz jót a fülének.

Non, Rien De Rien, Non, Je Ne Regrette Rien
Ni Le Bien Qu'on M'a Fait, Ni Le Mal
Tout Ca M'est Bien Egal
Non, Rien De Rien, Non, Je Ne Regrette Rien
C'est Paye, Balaye, Oublie, Je Me Fous Du Passe

Nem érdekelte semmi, nem akart tudni semmit. A zene bömbölt a fülében. A szellő beáramlott az ajtón. Lehunyta a szemét, élvezni akarta a pillanatnyi örömöt.

Avec Mes Souvenirs J'ai Allume Le Feu
Mes Shagrins, Mes Plaisirs,
Je N'ai Plus Besoin D'eux
Balaye Les Amours Avec Leurs Tremolos
Balaye Pour Toujours
Je Reparas A Zero

Csak akkor vette észre a farkast a nagy, nyitott üvegajtók előtt amikor az már ott állt pár másodperce és vakkantott egy halkat. Adrienn eltátotta a száját, a második találkozás alkalmával. Mit tehetne most?

Non, Rien De Rien, Non, Je Ne Regrette Rien
Ni Le Bien Qu'on M'a Fait, Ni Le Mal
Tout Ca M'est Bien Egal
Non, Rien De Rien, Non, Je Ne Regrette Rien
Car Ma Vie, Car Me Joies
Aujourd'hui Ca Commence Avec Toi

A farkas előre ugrott, Adrienn felé. A lány torkán nem jött ki hang, pedig kiáltani akart. Nem tudott. Futni akart, de a lába nem engedelmeskedett. Fel akart kelni az ágyról. Kezdett egyre melegebb lenni. A farkas úgy látszott, nem akarja bántani. A szürke négylábú noszogatón megbökdöste, mintha azt akarná ő is, hogy keljen fel az ágyról. 


Non, Rien De Rien, Non, Je Ne Regrette Rien
Ni Le Bien Qu'on M'a Fait, Ni Le Mal
Tout Ca M'est Bien Egal
Non, Rien De Rien, Non, Je Ne Regrette Rien
C'est Paye, Balaye, Oublie, Je Me Fous Du Passe

Adrienn felkelt. Érezte a forróságot, ami biztos nem kintről jött. A farkas megharapta a lány hosszú és bő pólójának a szárát és ráncigálni kezdte kifelé. Adrienn tanácstalanul követte. Valami azt súgta neki, jól jár, ha követi.

Avec Mes Souvenirs J'ai Allume Le Feu
Mes Shagrins, Mes Plaisirs,
Je N'ai Plus Besoin D'eux
Balaye Les Amours Avec Leurs Tremolos
Balaye Pour Toujours
Je Reparas A Zero

A farkas elráncigálta a háztól messzire el, el onnan. Egy távoli tisztáson álltak csak meg, mikor a nap már a földdel érintkezett. Alkonyodott. Adriennt elengedte a farkas. A lány erre a hirtelen szabadságra hirtelen fordult meg, rá akart jönni, hogy hova került.
-         Miért hoztál ide? – kérdezte a farkastól. Mire megfordult a farkas eltűnt. Adrienn tanácstalanul forgott körbe-körbe, hátha valahol megpillantja a társát. Kezdett félni. És a meleg ami nap közben mindenhol ott volt, kezdett eltűnni. Gyorsan indult el a ház felé. Anyja, apja nem fogják kímélni. A zenét már rég leállította, s most teljes erejéből futott a faház felé. Már ismerős volt a környék, tudta, hogy jó felé jár. Már mindjárt itt van, mindjárt…! Kiesett kis tisztásra a házhoz. A házhoz, ami már nem állt a helyén, úgy ahogy régen. Nem pislogtak le a kis ablakok kedvesen, mint régen. Milliónyi fekete, elszenesedett törmelék állt a házikó helyén. Adrienn sokkolva lett. Nem akarta, nem bírta elhinni azt, amit látott.
-         Biztos rossz helyen járok… - suttogta maga elé. Közelebb sétált a szenes fákhoz, amik régen az otthonát alakították, tartották. ,,Vár állott, most kőhalom…” Még közelebb lépett, lenézett a törmelékre, ami rögtön el is homályosodott a könnyektől. ,,Kedv s öröm röpkedtek, halálhörgés, siralom zajlik már helyettek…” Átlépett egy viszonylag épen megmaradt gerenda felett. Anya bizonyára égve felejtette a tüzet, őrizetlenül. Átlépett még egy fán. Ahogy lenézett meglátott egy füstös macit, ami régen szép barna volt, most fekete. Lassan lehajolt érte és felvette, hogy közelebbről megnézhesse. A macit 3. születésnapjára kapta a szüleitől. A farkas lehet tudta. Megérezte a tüzet, azért rángatta el. Megmentett. Adrienn a szája elé kapta a kezét, és elbőgte magát. Elejtett a macit, tett hátra egy-két lépést, majd megfordult és futásnak eredt. Csal el, el onnan!

Non, Rien De Rien, Non, Je Ne Regrette Rien
Ni Le Bien Qu'on M'a Fait, Ni Le Mal
Tout Ca M'est Bien Egal
Non, Rien De Rien, Non, Je Ne Regrette Rien
Car Ma Vie, Car Me Joies
Aujourd'hui Ca Commence Avec Toi

2011. március 11., péntek

Nana: Ábránd

Beestem egy tisztásra, erdő vett körbe, nagyon féltem, a lábaim remegtek, már csak annyi erőm volt, hogy bemenjek a tisztás közepére. A fű és a virágok combközépig értek, halkan súrolták a lábamat, amíg mentem. Megálltam. Nem bírtam tovább menni. Patakokban folt rólam a verejték, a félelem uralkodott rajtam, ami miatt majdnem összeestem. Megpróbáltam visszaemlékezni a mai nap történteire, de nem sikerült, csak arra, hogy befutottam az erdőbe és minden fának nekimentem, minden egyes gyökérben elestem, a fáktól löktem el magam. Nehezen lehajtottam a fejem és a tenyereimet magam felé fordítottam, tiszta sár volt , mivel nem emlékeztem a napra még jobban félni kezdtem. A madarak vidáman csicseregtek, mintha nem tudnának semmit a közelgő veszélyről. A hátam mögött lépteket halottam, nem bírtam mozdulni pedig futottam volna, nem nyílt a szám, pedig kiáltottam volna, alig álltam. Léptek akkor maradtak abba amikor az ember szorosan mögém nem ért. Mind a kettő kezét a vállamra tette.
-Ne félj! – mondta, a remegés árulhatott el. Ez a hang olyan ismerősen csengett, de semmi nem jutott az eszembe. A távolban lövés hallatszott, összerezzentem. – Megvédelek. – a hang újra hozzám szólt. – Ne félj! – duruzsolta újra a fülembe. A lövés már egész közelről hallatszott. – Vigyázz! – szinte már kiáltott, ellökött a földre, egy másodpercre láttam meg az arcát, átölelt, én a kezem a vállára tettem, de ez az arc elég volt ahhoz, hogy eszembe jusson mi történt velem ma. Reggel valami csoda folytán boldogan mentem az iskolába. Első óránk az osztályfőnökkel volt, bementem a terembe elő vettem a könyveket, majd az osztálytársaim között vegyültem el. Becsöngettek. Leültem a helyemre, a padtársam nem jött, gondolkodtam volna, de a hangzavartól még a saját gondolataimat sem hallottam. Már az óra fele is eltelt, de semmi, mi történhetett. A hangok enyhültek és Viki sikított:
-Ez egy lövés volt! – és tényleg, géppisztoly puska hallatszott, ebben a pillanatban az igazgató helyettes rontott be:
-   Mindenki gyorsan kifelé, a legközelebbi kijárathoz! – az összes gyerek rohant én maradtam legutoljára, a tanár, mintha terelgetni akarta volna a többieket. A folyosón egyre több embert láttunk, elkésett gyerekek, köztük a padtársamat is megpillantottam, a szívem szakadt bele, és az osztályfőnökünket is, kávé folt volt a fehér ingjén, nadrágja mellett a csészének a maradványai, a fejéből folyó vér mocskolta be a zakóját és folyt végig a padlón. Megláttam a Hátsó udvarra vezető ajtót, ami általában zárva szokott lenni. Odarohantam, nekifeszültem, most nyitva volt, kimentem. A hátsó udvarnak három fala bolt, ide nem láttak el a tanárok ezért nem is jöhettünk ide. Volt mögöttem egy fal jobbra és balra, balra a tesi terem fala volt, jobbra pedig tantermek falai tekintettek vissza rám. Előre az udvar további részei. Jobbra lévő után volt egy kis ösvény a fallal párhuzamosan, arra akartam menni. Átrohantam a homokozón, és a füves részen. Be jobbra az ösvényen és még egyszer jobbra, de ott megálltam és visszapillantottam, hiba volt. A tesi terem falának sarkánál egy kopsz napszemüveges fickó állt, felém fordult, valamit mondott, a valamit mondott egy kis mikrofonba aztán rám fogta a pisztolyát.
-   Vigyázz! – majd valami ellökött a titkos ösvény felé. Ránéztem az emberre aki ellökött, Máté arcáról a vállára vándorolt a pillantásom, vörös vér folyt végig rajta, odamentem, leguggoltam elé.
-   Fuss, menny már! – először egy kicsit tétováztam aztán felálltam és rohantam előre végig az ösvényen, átmásztam a rég nem használt kapun, és futottam, többször visszanéztem. Így jutottam ide. A bal kezemet lassan levettem a jobb válláról és megnéztem, a vér már nem folyt annyira. Átöleltem, de ekkor a lövés már a tisztás széléről hallatszott, ekkor fölém gördült és az erdő felé nézett
-   Menny el, menny már el! – suttogta az öltönyös pisztolyos ember felé. Feszülten néztem, végre hátat fordított az öltönyös hapsi, majd lassan eltűnt az erdő sötétjében. Hálát adtam az égnek, hogy ősz van, különben nem vettem volna fel trikót.
-   Most meg mit csinálsz?! – meglepődve nézett rám amikor a pólómat ügyeskedtem le magamról, nehéz úgy levenni a fölsődet ha fölötted könyökölnek. De levettem, kettétéptem oldalt a varrásánál majd a sebet kezdtem fürkészni. Undorral nyúltam bele, hogy kiszedjem belőle a golyót, nem fúródott bele mélyen, zsebre vágtam a lőszert és a pólómat jó erősen rákötöttem a sebre.
-   Köszi. – mondta, majd mellém térdelt.
-   Na, ha nem baj én megyek…
-   Megőrültél?! Nem mehetsz haza! Gyere utánam én tudok egy helyet, ahol biztonságban leszel!
-   De miért nem mehet haza, biztos nem én kellek nekik!
Honnan veszed?! Én tudom, hogy miattad jöttek az iskolába, egy ilyen társaságnak biztosan nem az iskola pénze kellett. De ezt majd később megbeszéljük. Gyere! – felállt és felhúzott a földről és maga után ráncigált. Az erdőben minden nyugodt volt, a szél süvített a fülünk mellett, az avar a talpunk alatt zörgött, és a szél néha-néha egy-egy barnuló falevelet csapott az arcunkba, míg Máté végül megállt. Semmi érdekeset nem láttam, hogy miért itt álltunk meg.

Bektas Ibrahim: Álmodtunk

 
Kárpát széléről jöttem,
Árpád népével szőttem
egy álmot, mit Emese megálmodott,
amiért Isten, annyi magyar vért feláldozott.

Az álom elfoszlott, mint lomha felhő,
elfújta azt egy kósza szellő,
ezer  évig éltük át az álmunkat,
a vihar letépte erős szárnyunkat.

Trianon volt ez a szellő,
egy megfordíthatatlan, messzire szökellő.
Magyar hon megcsonkított testének,
sírja dalát elveszített barátok és testvérek.

Vesszen Trianon! De úgysem fog pusztulni!
Vesszen a Don kanyar, mit nem lehet feledni!
Álmodnám újra Emesének álmát,
s elfeledném Magyarország átkát.

Nina: Igazi Szerelem

Kiszáradt a torkom, és szomjas vagyok. Nyúlok a pohárért, ennyi kell csupán, egy apró mozdulat, és máris elszakad bennem valami. A földre zuhanok, mert a lábaimban nincsenek többé csontok. Sikítok furcsán, hörgőn, elviselhetetlenül. Ő már mellettem van, jobban szenved mint én, hiszen látnia kell ahogy élete szerelme egy láthatatlan ellenséggel küzd. Mellém rogy, fogja a kezem, szorítja, és én próbálok úrrá lenni a bennem uralkodó poklon, hogy legalább neki ne fájjon. De nem megy, összeomlok, és máris csupán egy vergődő test vagyok a padlón, rettenetes hangokkal. Elhomályosul minden, és érzem, hogy Ő erőszakkal leszorít, hogy ne tudjak megfordulni, és ne tudjak ártani a kicsinek. Miattuk van minden. Miattuk nem vesztem el az eszméletem, miattuk küzdök. Nincs sok hátra, nagyjából 3 hét a szülésig. Tudom, hogy bele fogok halni. Az orvosok nem tudják, hogy mi a bajom. Ők is láthatatlan ördöggel harcolnak, akárcsak én, akárcsak Ő. Kezdek jobban lenni. Már érzem a csontjaimat, érzem az Ő keze szorítását. Lihegve felülök, hideg verítékben úszok, és a görcs még mindig ott van a testemben. Nem tudom hogy hol, de ott van. A hajam a szemembe hullik, bámulom a padlót. Miközben Ő átölel, egyre csak az jár a fejemben, hogy már csak 3 hét! Én tudom hogy akiért csinálom, aki még bennem van és bennem él, azon a napon fog megszületni, amikor én meghalok. Ő nem tudja, nem mondtam neki se én, se az orvos. Azt akarom, hogy ne szenvedjen miattam sokat. Csak Ő számít, pedig az én életem forog kockán. Hallom hogy hozzám beszél. Már megint ugyanaz a szöveg! Miért nem vettem be a gyógyszert, miért nem figyelek jobban oda. Hajam függönyén keresztül felnézek, és egy barna, megértő szempárral találkozik a tekintetem. A kutyusunk. Összenézünk. A kutyák tudják azt, amit rengeteg ember nem tud. Amit talán egyetlen ember sem tud, én mégis kivétel vagyok. Mindketten tudjuk, hogy a gyógyszer semmit sem ér. Hogy hiába veszem be, attól mert nem érzem, a fájdalom még ugyanúgy bennem van, ugyanúgy tép, marcangol belülről. Csak ha nem érzem, nem is tudok küzdeni ellene. Közben óvatosan felsegít, leültet a székre, vizet hoz, megitat. Hálásan felmosolygok Rá. Ha Ő nem lenne, nem is tudom meddig bírtam volna. Talán akkor már az elején feladom. De persze most már ki kell bírnom! Hogy minél tovább nézhessek a tengerkék szemébe, hogy minél többször megérinthessem segítő karját. Miatta csinálom, miatta van minden. Azt hiszem, sőt, tudom: ez az Igazi Szerelem!

Nana: A fóti templom szelleme

Fóton a romantikus stílusú templomban (épült: 1845-55 között). A templomot még Gróf Károlyi István építette Ybl Miklós tervei alapján. A katolikus templomban szellemek kószálnak, gondolják többen is. Többek között a Károlyi család tagjai. A templom több,  mint 200 éve a Károlyi család temetkezési helye, ezért nem is csoda, hogyha szellemeket látunk az altemplomban. Magyarország egyik leghitelesebb fotója is itt készült 1956-ban. A kép a grófot és két elhunyt feleségét ábrázolja a kriptában. A szellemek a negatívon is látszódnak ezért kizárták a hamisítást. Több fotón is látszanak emberi alakok a fotózott alanyon kívül is.
Egy évtizede látnak sétálni egy keservesen síró szellemet a Római Katolikus Templom kriptájában. A nő rózsafüzérrel a karján imádkozik. De az rejtély, hogy családjáért vagy Fótért. Egyesek szerint a szellem Kornis Clarisse, a Károlyi család egyik tagja. Mint kiderült Clarisse alapította a klarissza rendet és Magyarországon az első gyermekotthont. Mások szerint a titokzatos síró kísértet Károlyi István lánya, aki 18 évesen, fogathajtás közben halt meg. Gróf Károlyi László a 80-as években tért vissza Fótra, ahol sok lakostól hallott a különös történetekről családja nyughelyén: ,,A lakosok mesélték, hogy többször láttak egy női alakot, rózsafüzérrel a kezében a kápolna előtt sírva imádkozni. Én sosem láttam. Mások viszont állították, hogy a családunk tagja” –jelentette ki Gróf Károlyi László. ,,Én többször tapasztaltam a kastélyban, mintha nem lennék egyedül –tette hozzá a gróf felesége, Erzsébet - Az egyik ezüstládában például valaki rendet tett, másik esetben a takarítónő állította, valaki rácsapott a kezére, amikor a pénzes ládába kukucskált.”                    

Bektas Ibrahim - Álomvár

Miről is írjak, kérdem én,
Itt a világ, tetején.
Elkezdtem hát, de mi is legyen ez?
Vándormadár vagy tán a szerelem?
Kinézek, az ablakon, az tán segít,
Kinn süt nap, bágyadt arca oly szelíd,
Sokáig bámulom, a fénye felderít!
A képzeletem innen elrepít!

Járok a messzeségben, hegyeken
Elkap a mérhetetlen szerelem,
Begyógyul, a seb a szívemen
A kedvesem el nem veszíthetem.
De jaj eltűnt,már nincs is mellettem,
Felnézek az égre, kelletlen,
Látom az égen, egy sárkány repül vele,
Felkapott hirtelen  a magány szele, el velem!

Nyílt seb lett a lelkemen,
A szerelmemet hol lelhetem?
Bármi áron, de megkereslek én,
Holmi barlang rejtekén,
Miközben a szelek szárnyán mentem még,
Elém tárult minden szép,
Láttam én gyönyörű szigetet,
De az nem gyógyítja az én szívemet.

Őt mindennél jobban szeretem,
A világon csak érte epedek!
Ha elvesztem, mit tegyek?
Hisz nélküle nem élhetek,
Kiabálok és mögöttem egy hang felel,
Légy szíves kellj már fel!
És az  álomvilágnak  vége,
A  valóság lép helyébe.

Felnézek és a szemem fénye kelteget,
Megnyugodtam hisz ő a kedvesem
Csókot kaptam tőle én,
Itt a boldogság, mezején!
Ő az én mindenem,
Csókja gyógyítja a szívemet.
A versem itt véget ér,
Elfújta a bágyadt őszi szél.

A blogom

Nos hello mindenkinek. Úgy gondoltam, hogy ezen a blogon történetek versek, cikkek lesznek amik szórakoztatják az olvasót :) És aki véletlenül tényleg olvassa ezt a blogot az ne fogja vissza magát, nyugodtan írhat nekem(damon.nana@freemail.hu), lehet, hogy közzé teszem az alkotását ;) További szép napot mindenkinek!